péntek, augusztus 19

bogaras

mi már csak ilyen bogarasak vagyunk - mondanám, és nevetnék, ha tudnám élvezni a helyzetet.

itt a belvárosban, a jáccótér felett időszakos, és mindenkori vendégeink vannak, és mindnek legalább 4-6 lába van.

akik időszakosak:

vannak a kevésbé idegesítő hétpettyes katicák (Coccinella septempunctata), sőt mondhatom bátran, katicáink.
felrepül az ötödikre, be hozzánk (akkor is, ha nincs nyitva semmi!!!) és itt él. nem látogatóba jön, a pettyei alatt egész bőrönd van napernyővel meg napszemcsivel, ide jön nyaralni. mindenkori katicánkat csak Katinak hívom, amúgy kreatívan. a lámpabúrára költözik, és kínai turistaként napokig körbe körbe (körbe, körbe, körbe...) mászkál a búrán. (a crome helyesírása szerint lámpabura, rövid ú-val, de most ez mellékes.)
szóval körbe körbe megy, én meg röhögök. néha az ágy feletti falon van mozdulatlanul, szintén napokig. aztán a legközelebbi porszívózás során találkozom vele a padlón megdögölve. 

mindig csak egy Kati van, viszonylag kevés vizet zavar, de szeretnék rájönni, miért ide járnak meghalni???


a másik időszakos élőlény sokkal idegesítőbb.
milliméternyi kis repülő izé, a lámpa alatt röpköd általában száz társával együtt esténként, lerepülnek a lámpa alá, majd fel a lámpára, és aztán onnan mint a száraz őszi levelek, egyesével hullanak alá, az üveg dohányzóasztalra megdögölvén. rövidtávú bogarak (rovarok?), általában havonta egyszer jönnek, ki tudja honnan, miért. ezek is meghalni járnak ide, de semmilyen rovarirtó nem pusztítja a népességet, csak ha nekimennek a lámpának, az hatásos. borzasztóan idegesítő, ilyenkor üvöltözöm, hogy takarodjanak már innen a köcsögök, Cézé meg röhög. (persze hogy röhög, mert én kb a lámpa alatt ücsörgök mindig, rámhullanak a döglöttek, ő meg 3 méterrel arrébb észre sem veszi őket...)



és vannak állandó lakóink, ők a leginkább kiakasztóak.
hangyák (Formicidae). egyébként a méhek és darazsak rokonai a wiki szerint, ehh. 
nem vagyunk agyonmorzsázott lakók, viszonylagos rend van itt az ötödiken, nem tartunk csokitortát a padlón, meg egyéb finomságokat ami indokolná a jelenlétüket.
főleg az a meglepő, hogy úgy vettem észre, a fürdőszoba a főhadiszállásuk. ahol domesztosszal mosok fel, és számukra élelem egészen biztosan nem lelhető ott fel. azt hiszem, a kád alatti üregben lehet a boly, mert ott két csempe közt a fugán van egy hangyányi (:D) lyuk.. 
viszont az előszobában is lehet néha találkozni 1-1 példánnyal, sőt a nagyszobában is. ilyenkor bőszen ölöm őket, de a problémát nyilván nem oldja meg, gondolom sokan vannak. 
mióta szembesültem a problémával azóta akarok venni kihelyezhető hangyaölőt, amibe belesétálnak és kampec, de sose jutok el addig. a bolyt kéne felszámolni, de mondom, gyaníthatóan a kád alatti üregben laknak, hogy rohadnának meg... lehet, hogy be fogom tömni azt a kis lyukat a fugán gyurmával, hogy fulladjon meg ott az összes...


háztartásba fellelhető rovarirtó szerek ötleteit szívesen fogadom. néha meglocsolom őket ecettel, de cézé rosszul van a szagától, így ez kilőve....

Nincsenek megjegyzések: