csütörtök, május 2

Koin - a lány, aki képtelen a spórolásra

decemberben írtam a legjobb andorid app-ról, a Koin-ról, ami azóta is nagy szerelmem, és bár a kiadásaim csökkentésében nem segít, de nagyon jól látom, hogy épp mennyi pénzem van még.
sőt. elég régóta rágódom, hogy mi lehet a legmegfelelőbb módszer arra, hogy legalább egy ici pici pénzt félre tudjak tenni. nem új hajvasalóra vagy robotgépre, egyszerűen a megélhetésemhez muszáj félretenni, mert keveset keresek és nagyon változékony, van, hogy egyik hónapban 20.000-el kevesebbet kapok, mint előtte, és azért ezt már bőven megérzi az ember lánya.

október óta most kaptam a legtöbb fizetést a márciusi hónap után, és vettem egy mély levegőt, és a fizetésem 10%-át rögtön félreraktam. tűpénz. ezt egy színművésztől hallottam, aki meg valami orosz drámában olvasta talán - lényegtelen, dugipénz.
vettem is a bátorságot, és még meg se kaptam a fizetésem gyakorlatilag, rögtön felvezettem a Koin-ba kiadásnak a tűpénzt. így olyan, mint ha nem is lett volna. a hónap végén esélytelen félrerakni, mert teljesen mindegy mennyit keresek, úgy se marad. így se fog, de legalább a tűpénz jól el van dugva, mert hát az a pénz nincs is :)

bár, itt megjegyezném, hogy a mai átszámolásnál rájöttem, hogy valahova eltűnt a tűpénzből közel 5.000 forint. ez azt jelenti, hogy valós pénzem volt X, tehát a programnak azt kellett volna mutatni, hogy még van X-tűpénz=Y. viszont, ehelyett csak alig volt eltérés a valós, és a virtuális pénztárcám között. először arra gondoltam, hogy nem baj, mert hát a tűpénz pont ilyen helyzetekre jó, aztán győzött az öntudat és a különbséget is felvezettem kiadásnak. így a tűpénz mértéke is megmaradt az eredeti, és a rendszer is azt mutatja, hogy X-tűpénz :) forintra pontosan!

egyébként nehéz Koinolni. mindig azt hiszem, milyen precíz vagyok, aztán rádöbbenek, hogy valahova nagyon nagyon eltűnt 5.000 Ft :O

és kis összehasonlítás a korábbi posztból:
november 10 és december 1 között a költekezésem:
51% lakbér
17% élelmiszer
12% utazás (ez csak és kizárólag Szegedet jelenti)
8% közlekedés (ez pedig csak és kizárólag bkv tömbjegyeket jelent)
5% dohánytermék
2% alkohol
2% gyorskaja
1% egyéb (már nem emlékszem, de talán a hajfestékem)
1% ruházat (egy sapit vettem csak)
1% ajándék (Imolának és Pistinek)


és akkor, még nem néztem meg, de biztos hogy jön a feketeleves,
a kiadásom április 10 és május 1 között:
52% lakbér, Cézének tartozásom, mobil egyenlegfeltöltés (+kiegyenlítés az eltűnt pénz nyomában)
11% tűpénz. ez a sose-volt tartalék.
8% közlekedés - 2 bkv tömbjegy, meg némi single ticket
6% dohánytermék - már azért hébe-hóba megengedem magamnak a hagyományos dobozos cigit is.
4% étel - kész kaják, péksüti, szendvics a büfében, gyorskaja, de erről még később.
4% élelmiszer
4% utazás - egy oda-vissza jegy Szegedre
3% ajándék - Mucikának, meg Apukámnak meg Barbinak
2% ruha - 2 póló, egy pulcsi, egy kardigán
2% alkohol, buli - ide írom a kaparós sorsjegyet is :D 
2% automatás kávé és energiaital. ez sok, le kell állni vele!
1% háztartás - ez most légfrissítő volt meg 3 darabos öngyujtókészlet :D

összegszerűen egyrészt azért nem írom, mert senkire se tartozik a fizetésem, másrészt meg azért, mert ez csak törthónap, a fizetéstől elsejéig, ami azt jelenti, hogy még van 10 napom elverni a többi pénzt (már csak 7, hurrá!!!). ez majd mostantól lesz megint érdekes, mert most ugye úgy indult a május 1, hogy a Koin szerint még van pénzem :D

ja, és az étel. a legjobb dolog, amin lehet spórolni. ezért is írom külön a készételt és az élelmiszert. persze imádok enni, főleg ha nem kell hozzá főzni, de ami már nálam kaja tekintetében luxuscikk (amit nem biztos hogy megengedhetnék magamnak) azt igyekszem erzsébet utalvánnyal fizetni. így azért nagyjából hetente becsúszik egy hatalmas pizza amit egyedül falok fel, és úgy érzem, mintha ingyen lett volna :) a kedvenc ingyenkajám :D ugyanis az utalvány nincs felvezetve a bevételeim közé így nyilván kiadásnak sem könyvelem el, a borravalót meg a szintén Nem-Koin-Köteles (NKK) tasakomból állom. még az éttermi munka során szoktam rá, mert hiába van akkora brifkóm mint egy átlagos női táska, az étteremben képtelenség volt az aprót is benne tartani, így egy régi szemüvegtokban gyűjtöm az aprót (volt, hogy 8.000 Ft jött össze). és ráadásul külön nem is gyűjtöm tudatosan, csak ha a szobában, lakásban találok elgurulva 1-1 ötvenest, akkor azt beledobom. szóval a tuti recept a bűntudat nélküli ingyen pizzához az erzsébet utalvány, a borravaló meg az aprós tasak :) 

most egyébként hónapok óta először érzem úgy, hogy van pénzem. mármint, nyilván rengeteg mindenre el tudnám költeni, de a következő fizetésem jóval kevesebb lesz... de bkv bérletre nem kell majd költenem. viszont Szegedre legalább 2x le kellene mennem, szóval, lesz hova elkölteni azt a rengeteg pénzem, ami nincsen is.

1 megjegyzés:

Imola írta...

a Koin-nal nálunk is mindig ez van, hogy igazából van x forintunk, az alkalmazás alapján meg van x+y, ahol y 5000 és esetenként 10000 forint között változik és ez azért nagyon sokkoló tud lenni! és soha nem értem, hogy miből adódik, mert tényleg mindig mindent rendesen beírok és Pisti is el szokta tenni a blokkokat, szóval az is megvan. most áprilisban is kb. 10 ezer volt a különbség, aminek egy része valószínűleg a bankköltség, amit soha nem írunk be és most benne volt az évfordulós virágom is, aminek nem tudom az árát (basszus, ez csak most jutott eszembe, amikor agyaltam a különbségen, akkor nem :D), de még így is van legalább 5 ezer forint, amiről nem tudom, hogy hova párolgott. ez is olyan, mint a mosógépből eltűnő fél pár zokni meg a fél kesztyűk esete.
de arra tényleg jó, hogy legalább nagyjából tudjuk, hogy hogy is állunk anyagilag, bár a spórolásban nekünk sem segít.