kedd, október 9

a nyilvános bőrönd

van a bőrönd sztori, amit sokat emlegetek itt a blogon, sokat foglalkoztat a témakör. aki lemaradt volna, annak zanzásítva: mindenki cipel magával valami levetkőzhetetlen dolgot, emléket, embert, kapcsolatot, ami merőben és hosszútávra meghatározza a személyét. van, aki egy gyerekkori traumát cipel feldolgozatlanul, van aki a lehetetlen küldetést, a mindenkinek megfelelni vágyást, de lehet a bőröndödben akár olyan kis kacat is, amihez évek óta ragaszkodsz pedig semmi értelme, sőt sokszor csak hátráltat.
a bőrönd mindig csak hátráltat.
igazán úgy értheted meg a körülötted levőket, ha megpróbálod felnyitni a bőröndjüket.

van egy munkatársam, akiről a megismerkedés első pillanatában látszik, hogy mi a bőröndje. pedig ezt az ember mindig próbálja eldugni, sokan még a sajátjuk tartalmát sem ismerik.

Királylány 3 évvel autóbalesetet szenvedett. rajta kívül hárman ültek a kocsiban: a szerelme, a legjobb barátja, és annak a szerelme. a másik három fiatal a helyszínen meghalt (egyikük még a becsapódás előtt, a sokktól) Királylány pedig hónapokig feküdt intenzíven, kómában, majd éberen infúzión. újra kellett kezdenie mindent, millió műtéten (életmentőn, és plasztikain) esett át, csak az arcában 4-5 fémlap bújik meg.

Ebből fakadóan élete végéig hordozza majd magán (és magában) annak a napnak az emlékét, egyetlen egy pillanatra sem felejtheti el, mert ha csak a kezére néz, hatalmas vágások és varratok nyoma látszik, bizonyos testrészei az év minden napjának reggelén fájnak, sosem fogja elkerülni a figyelmét ami történt.

éppen ezért Királylány valami nála nagyobb erőnek köszönhetően a lehetőségekhez mérten feldolgozta a történteket. nem bújik hosszú ujjú garbóba, csak azért, hogy elrejtse a sebeket, igazából nem is lenne értelme, mert az arcán is nagyon nagy vágások látszódnak. nem bujkál az emberek elől, keresi a társaságot, vidám, és nagyon nyitott lányka. huszonöt éves, előtte az élet, és ezt tudja is.
és amit talán jobban tud, mint körülöttünk bárki: ez az egyetlen egy élete van.

sokunknak van ilyen nagy bőröndje, csak van akinek például gyilkos az apja. azt, ha akarja, olyan mélyen eldughatja, mint a porcicát könnyedén a szőnyeg alá. de Királylány bőröndje élete végéig mindenki szeme előtt lesz: ő maga. éppen ezért ő megtanulta kezelni az embereket, és megérteni másokat. nyíltan képes beszélni a történtekről, még akkor is, ha mindenki biztos lehet abban, hogy élete végéig ezzel a hatalmas teherrel fog élni. de élni fog, nem úgy, mint akik csak bujtatják a bőröndjüket még maguk elől is.

Nincsenek megjegyzések: